Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Врли човек зна да је време драгоцено као злато

 Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине
 

Врли човек зна да је време драгоцено као злато

Ово је превод текста са енглеског сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају текста

07.01.2012
Живот нам је показао да време лети брзо као галоп коња. Врли човек га зна ценити јер је време драгоценије од злата.

Некада је у Северној Сонг династији живео историчар по имену Лиу Шу који је био познат по свом узвишеном карактеру и племенитим тежњама. Током целог свог живота је био марљив у учењу. Такође је био човек велике самодисциплине. За сваки дан је имао логичан распоред тако да никад није траћио своје време.

Лиу је проучавао конфучијанску класику када је био млад и покушавао је да сваки дан неки њен део научи напамет. Уствари, био је толико заинтересован да класику Конфучија научи напамет да је често заборављао да једе или оде на починак. Када је Лиу Шу имао осам година један гост у њиховој кући рече да  Конфучије није имао браће. Лиу Шу је одмах цитирао релевантан одломак да докаже да је Конфучије имао брата. Његов одговор је задивио све присутне. Лиу Шу је увек био у стању да одговори на питања постављана од његових младих пријатеља. Рекао им је да ће одговоре наћи у књигама и да би требало да читају више како би и сами пронашли одговоре.

Са 18 година Лиу Шу је прошао испит на покрајинском нивоу у државној служби. Јан Шу премијер у то време, био је импресиониран одличним одговорима Лиу Шуа о класичним делима, па га је позвао да држи предавања на краљевском колеџу. Јан Шу је чак собом повео групу владиних званичника да присуствују предавањима Лиу Шуа. Лиу Шуово исцрпно познавање и разумевање класике, као и његов одличан карактер, биле су толико хипнотичне да је то подстрекло тренд студирања класике.

Када је Лију Шу чуо да Сонг Цидао, научник и владин званичник из Хао префектуре, има велику колекцију књига, путовао је неколико стотина миља само да би позајмљивао књиге. Сонг Цидао позва Лиу Шуа да остане у његовој кући организујући прославу као добродошлицу. Али Лиу Шу рече: "Ви, као и сви ови људи знајте да нисам дошао због хране и пића те вас молим уклоните сво јело, дошао сам чезнећи за знање које се налази у вашој одличној колекцији књига." Након што га је Сонг Цидао одвео у своју приватну библиотеку Лиу поче да даноноћно чита и преписује књиге током нешто више од две недеље све док није простудирао и преписао све књиге које су му биле интересантне. Сонг Цидао уздахну, "Задивљујуће је да сте у стању издржати такве тешкоће" Лиу Шу се насмеши: "Какве тешкоће што више читам то више постајем бистрији. Читање је бесконачна радост!"

Лиу Шу је био веома опраштајући и поштен владин званичник. Говорио је истину у сваком тренутку. Залагао се следећи начин два мудра краља, Јао и Шун-а  и управљао својим народом добротом. Зато што је заиста био упућен у потребе свог народа и слушао његов глас, они су га волели и дивили му се. Придржавао се је веома строгих стандарда. Осим мало времена за спавање, Лиу Шу је проводио читаво своје расположиво време студирајући и радећи значајне ствари. Без обзира на то шта се дешава око њега, Лиу, Шу је поуздано студирао сваки дан. Једном је написао књигу у којој је навео 20 грешака  које је направио и 18 ствари које је могао боље урадити. Да би избегао грешке правовремено је вршио интроспекцију. Манифестација поштења и храбрости Лиу Шуа су заиста за похвалу.

Од давнина, сви они који су гајили племените амбиције су ценили време. Бејаше древна пословица: "Мудрац неће ценити комад жада дуг један метар, али ће инчу времена" Тао Јуанминг, познати песник из Јин династије је једном рекао: "Премијера нечијег живота се не враћа као што се са сигурношћу јутро једног дана неће поново појавити тог истог дана. Саветујем вас да цените време јер време не чека на вас"
Њихова одлична култивација моралних вредности и узвишених карактера су нам велика лекција коју треба научити.
 

Енглеска верзија:
http://www.clearharmony.net/articles/200802/43037.html

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤