Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Право пријатељство захтева искреност

 Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине


Право пријатељство захтева искреност

Ово је превод текста са немачког сајта clearharmony.net.
Линк ка оригиналу је на крају.

09.01.2012

У правилима о понашању (или Ши Фан - Shi Fan) се наводи: "Иако свако у свом карактеру или понашању показује недостатке, он има неминовно и своје предности. Ако фокусирамо нашу пажњу на недостатке и игноришемо позитивне аспекте, тешко је у једном кратком временском периоду поступати исправно. Усмеримо ли нашу пажњу само на снагу других и не гледамо њихове недостатке, можемо бити заједно са њима читав живот"Господин Џанг Чианзаи је током јужне Сонг династије (1127-1279) био научник у Лулинг, провинцији Јиангши. У древној Кини, једна особа је често имала надимак који је коришћен уместо датог имена како би симболизовао његов карактер. Поред тога, научник или уметник често би бирао име за себе, да изрази своје намере или карактеристике. Надимак господина Џанга је био Јифу а његово уметничко име је гласило Ји'е, што је значило нешто као "морски орао"

Вен Тиан Шианг (1236-1283) је у Кини сматран, као један од најзначајнијих симбола лојалитета и патриотизма. Он је такође потицао из Лулинга. Џанг и Вен били су добри другови у младости. Вен је касније унапређен у премијера и био је веома моћан. Многи стари пријатељи, су након његовог доласка на власт тражили контакт с њим или су употребљавали његову моћ. Вен је неколико пута унапређивао Џанга на положај чиновника али је овај сваки пут одбијао понуду.

Када су Кублај Кан (1215-1294) унук Џингис Кана и Каган императори монголског царства, предводили монголску војску у напад против Сонг царства  Вен је предводио оружане снаге у одбрани Сонг царства. Када је Вена заробио Кублај Кан и био у огромној опасности, Џанг је чинио све могуће да му помогне. Када је Вен био премештен у граду Јиџо Џанг га је тајно посећивао. У сузама, он му је рекао: "Премијеру, одвешће вас у граду Јањинг (садашњи Пекинг) Ја ћу ићи с вама"

Када је Вен Тианшианг премештен на северу и тамо затворен Џанг Чианзаи се уселио у једну кућу близу затвора. Сваки дан је ишао у затвор да би односио храну Вену. Он је то чинио три године без прекида. Усудио се је чак и да Венове песме и чланке изнесе из затвора.

Вен је био погубљен и Џанг је свој живот ризиковао да сакрије Веново тело и сахрани га. На све стране се је распитивао о госпођи Вен и преузео је на себе сваку врсту потешкоћа да би Венове посмртне остатке и рукописе предао удовици.

Касније су  људи да би описали своје пријатеље  и искреност високог нивоа користили израз: "Пријатељи који су спремни да умру једни за друге - то је пријатељство Ји'еа које је као пријатељство трајало хиљаду година"

Који су други принципи још више потребни за једно пријатељство осим искреног пријатељства?

Господин Ванг Јангминг чувени научник из династије Минг (1368 - 1644) је рекао: "Веома је важно бити скроман и пристојан, приликом склапања пријатељства. Пријатељи би требало да буду пристојни и отворени, искрени и пуни поштовања, толерантности и праштања, да мало критикују  да  искрено хвале и подстичу"


У правилима о понашању (или Ши Фан - Shi Fan) се наводи: "Иако свако у свом карактеру или понашању показује недостатке, он има неминовно и своје предности. Ако фокусирамо нашу пажњу на недостатке и игноришемо позитивне аспекте, тешко је у једном кратком временском периоду поступати исправно. Усмеримо ли нашу пажњу само на снагу других и не гледамо њихове недостатке, можемо бити заједно са њима читав живот"

Извор:
http://de.clearharmony.net/articles/200610/34276.html


Енглески текст:
http://www.clearharmony.net/articles/200610/35856.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤