Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Врлине краљевских поданика

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

Kраљ и његови пoдaници


15.03.2012
Током пролећа и ујесен је обичавао краљ Чи Ђинг Гунг државе Чи да иде на планину Ниу. Одатле се је погледом на север могао видети град и краљевска палaта. Разгледајући околину рече: "Како је лепо моје краљевство! Стабла и зеленило су тако бујна! Сваким даном постајем старији, али шта да радим? Како би било лепо када би људи били бесмртни“ Његова два царска званичника, Ши Конг и Лијанг Чиу бејаху потресени његовим речима и додадоше: "Зависни смо од вас величанство како би имали скроман оброк и путовали кочијoм. Не би смо желели умрети и оставити његово величанство самог"Поред њих се је смејао Јан Ци. Краљ Чи Гунг обриса сузе окрете се и упита: "Данас сам изашао напоље, осећам се тужно, Ши Конг и Лианг Чиу плачу суосећајно самном али зашто се ти смејеш?"

Јан Ци одговори: "Када би сви значајни краљеви били бесмртни, онда би преци још увек поседовали трон. Како би ти данас могао бити краљ? Само зато што су наизменично били краљеви могли су наизменично предавати престоле. Сада је ред на тебе. Краљ си, а желиш то и остати. Стремити дуговечности је знак недостатка љубави. Управо сам доживео суровог краља и два краљева улизивача Лијанг Шиа и Лианг Чиуа који роне сузе са тобом, а мени не преостаје друго него да се смејем"

Чи Ђинг Гунг сматраше речи Јан Циа врло разборитим и осети се постиђен. Подиже чашу вина и попи је у знак казне. Затим наредио Лианг Чиу и Ши Гонгу да исто учине.

Као људска бића у појединим тренутцима сви правимо грешке, говоримо погрешне ствари или чинимо зло. Најважније притом је да ако неко направи грешку, он то и схвати, призна и исправи је. Чи Гунг Ђинг је био у стању да уради ове три ствари и стога је био добар краљ. Јан Ци је био царски поданик који се је усудио насмејати се, приговорити, одржати праведност истине, бивајући тиме достојан поданик.
 

Извор: http://de.clearharmony.net/articles/200808/44696.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤