Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

26 убода ножем

                                               26  убода ножем

У многим културама света се на узимање људског живота гледа као на најтежи чин ако га неко почини током свог живота. Овакав дуг не застарева, самим тим се и почињено дело мора вратити истом мером. Испод је прича из кинеске династије Ћинг о таквом једном потезу и расплет догађаја.
Прича је служила генерацијама као упозорење и морална поука.

Текст је са сlearharmony.net        
линк ка оригиналу је на крају текста

07.05.2012.

Шта је сан? Многи савремени научници тврде да је сан бесмислен одговор церебралног кортекса на произвољан подстицај можданог стабла током сна. Уствари многи људи имају снове у којима су доживели живописне ствари, слике, знакове или видели облике живота, који су се касније заиста десили. То су феномени које пак модерни научници не могу да објасне.

Следи опис таквог једног чудног сна који је забележен у кинеској историји а науком се не може објаснити. Поједини људи из кругова култиватора објашњавају да ако човек током сна уђе у другу димензију да је заправо оно што видимо у неким сновима, оно што наша главна свест ради или оно што им други облици живота онда дозвољавају да виде. Наравно, постоје други свеобухватни разлози због којих се снови јављају. Неки снови немају никакве везе са нама.

 

Током династије Ћинг, живео је трговац по имену Ченг Болин. Био је пореклом из покрајине Анхуи, али је онда живео у граду Јангџоу, y провинцији Ђангсу. За заштиту се је молио Бодисатви Авалокитешвари (познатој по својој самилости, која је једна од две старије бодисатве у рају највишег блаженства)

Током кинеског грађанског рата у лето, побуњеничка војска је харала кроз Јангџоу пљачкајући. Ченг се је молио бодисатви Авалокитешвари* за благослов. Након тога га је бодисатва посетила у сну поручујући му: ''Свих 17 особа у твојој породици ће преживети ову невољу осим тебе" Пробудивши се, сетио се речи богиње. Знајући да не може побећи недаћи молио се за милост. Следеће ноћи ју је поново уснио. Овог пута она му рече: "У претходном животу си Ванг Мазија ранио 26 пута и убио га. У овом животу мораш отплатити своју карму. Требало би да одведеш породицу у источном крилу куће тамо ће бити безбедни, док ћеш ти, Ванг Мазија сâм чекати у централном блоку"

Пет дана касније један побуњенички војник је дивље ударао на Ченгова врата.
Ченг отвори врата и упита: "Јеси ли ти Ванг Мази? У претходном животу сам те убио наневши ти 26 убода ножем што се сада мора вратити. Можеш ми узети живот“ Војник је био веома изненађен: "Како си сазнао моје име?" Ченг му исприча свој сан. Војник уздахну и рече:
"У свом претходном животу си ме убио са 26 убода. Ако те сада убијем из освете, зар ми се ти не би осветио у следећем животу ? "
Онда је Ченга ударио 26 пута мачем по леђима и опростио му.

*Бодисатва је високо просвећено биће у буда школи са статусом достигнутих правих плодова** 
Виши статус је статус Архата који је пак нижи од статуса Татагате.

**Прави плодови - ниво постигнут у Буда школи као што је ниво Архата, Бодисатве, Татагате итд. тј.просветљено биће са нивоом правог достигнућа односно онај који је превазишао Три космичка домена.

 

Немачки текст: http://de.clearharmony.net/articles/200405/17091.html

Енглески текст:http://www.clearharmony.net/articles/200405/19737.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤