Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Будистичке скулптуре у авганистанској Бамијан долини

Будистичке скулптуре у авганистанској Бамијан долини

Аутор Ролф Хукстра

16.06.2012.

Бамијан долина је заклоњена међу наборима неравних планина Хинду Куша, хималајског изданка у Авганистану. Захваљујући свом затвореном, усамљеном и климатски благом природом долине Бамијана су много пре наше ере будистичким монасима служиле за повлачење. Они су се oдвајали далеко од цивилизације како би медитирали у пећинама укопаним у планинском масиву.
Након што је Александар Велики прокршио пут између Истока и Запада велики трговачки каравани су следили овај пут. Они су такође открили Бамијанску долину и приуштавали себи неколико дана одмора после тешког преласка Хинду Куша или после дугог пута из Индије или запада према Кини и повратка назад преко такозваног Пута свиле.
Од трговачких путника из Грчке и Рима су будистички монаси чули приче о колосалним скулптурама царева, као што је био Нерон и Август, које су их инспирисале да сачине два велика дела. У другом веку нове ере, они су из литица исклесали скулптуру мањег Буде висине од тридесет метара.
Век касније и од удаљености од неколико стотина метара од првог, настао је велики Буда висок педесет метара. Последња скулптура је стога јединствена јер су на њој уједињени утицајни стилови источне и западне културе. На њој се види уникатни плашт (тога-филозофски плашт тј. огртач) са карактеристичним наборима грчко-римског стила. Ови набори су клесани на специфичан начин. Монаси су затегнуту ужад причвршћавали клиновима на фигуру. Затим би фигура Буде била завршавана лепљењем дебелог гипса од глине помешане са сламом.

 

Bamijanska dolina sa skulpturama Buda  - panorama

Током година када је прављена фигура великог Буде, живело је више од хиљаду монаха у пећинским становима са обе стране два колоса. Стена изгледа тако избушена као швајцарски сир. Сама долина је била због своје заклоњене локације, одлична за пољопривреду. Дугачки конвоји путујућих каравана су доводили до пораста просперитета. Из свих делова света али углавном са Истока су долазили ходочасници да би се дивили легендарним призорима.

Када су будистичке скулптуре биле готове ходочасници су питали: "Ко је направио ова монументална здања? " на шта су неимари одговарали: "Ми смо одстранили само непотребно"
Најмањa је излакиранa плавом, највећa црвеном бојом. Лице и руке билe су позлаћенe. Скулптуре су биле украшене безбројним светлуцавим камењем.
Први зраци излазећег сунца купали су две будистичке статуе златним одсјајем.
Кинески ходочасник Хсуан-Тунг је написао 632 године: "златне нијансе распршћу се у свим правцима и драгоцени украси заслепљују очи својим раскошем" Овај текст се може прочитати на енглеском језику у књизи коју сам купио на лицу места.
Према овој истој књизи, се је будизам у Бамијану дуго одржао захваљујући издвојеном лежишту. Око XI века, је и овде продро ислам (пророк Мухамед је рођен у Меки око 570, умро у Медини 632) Муслимани су онда разорили лице великог Буде.

Џингис Кан је такође направио доста хаоса у Бамијану. Када је унук великог Кана био убијен приликом покушаја да освоји град, осветио се је 1222 год. извршивши масакар. Свако живо створење је заклано. Не само сви мушкарци, жене и деца, исто тако и стока чак и кућни љубимци су били поклани. Од тада, Бамијан је назван "градoм тишине"
Иако је град касније покушао да удахне нови живот, није му никада успело. Древни каравански путеви су изгубили значај због открића нових морских путева.

Avganistan Bamijan dolina sa drevnim skulpturama Buda Izgled oštećene figure
                                                                                                                                        фото: Ролф Хукстра    

У модерно време две статуе Буде, и даље привлаче посетиоце који се спуштају на кратким авионским стазама за слетaње да би неколико сати касније опет одлетели натраг у цивилизацију или би пак стигавши ландроверима одспавали једну ноћ у луксузном хотелу изграђеном по западним стандардима а већ следећег јутра враћали би се назад у Кабул.

Талибани су мислили да су њихови претходници пре осам векова, половно урадили ствар. За њих су Буде идоли а идоли морају бити уништени.                                     

Године 1999. су почели са тенковима, минобацачима и калашњиковцима да пуцају на статуе. У марту 2001. су темељно обавили посао дигавши обе статуе Буде динамитом у ваздух, као што је цео свет путем телевизијских снимака могао видети. За мене лично то је катастрофа, можда је детињасто да кажем али лично .... не, ја немам речи.

Бамијан само једна прашњава улица са глиненим продавницама постао је "град тишине “

Али високо нa небу, на подножју свог вечног пута сјаји Буда-Просвећени не у камену већ у звездама.

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−

Ролф Хукстра је холандски новинар који је извештавао јавност o пропутовањима са свих страна света. 1984. се је повукао као новинар и почео бавити сликарством. 
Живи и ради у холандском граду Ротердамy.

Текст је преузет са веб странице: http://members.chello.nl/m.davids5/rolfhoekstra/boeddha.htm

Неколико филмских приказа Бамијанске долине на каналу Јутjуб:

http://www.youtube.com/watch?v=0cB3yUj43Cc&feature=related

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤