Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Доброта и врлинe донoсе потомцима срећу

Доброта и врлинe донoсе потомцима срећу

10.11.2012

Крајем Минг династије у Тонгчангу у покрајини Анхуи је живео стари великодостојник по имену Џанг. Господин Џанг је према свима био пријатељски наклоњен и увек је био врло дарежљив према сиромашнима.

Једне године усеви су били ниски и предстојала је неминовна глад. Пиринач је веома поскупео. Неки лукави трговци искористили су ситуацију нису продавали пиринач, чиме су изазвали хаос на тржишту и тако подигли цене. Влада пак није имала конкретно решење.

Господин Џанг је увидео кризу и био је веома узнемирен. Његова породица је имала неколико хиљада Дан-а пиринча на лагеру (Дан је древна кинеска мера за житарице. Један Шенг износи 100 Дана) Он је одлучио да отвори своју оставу и продаје пиринач по ниској цени, тако да нико није морао да гладује. У циљу спречавања спекулација и прављења профита, ограничио је продају пиринча на један шенг (око један килограм) пиринча по особи дневно. Мештани су били веома срећни због ове вести.

Господин Џанг је такође размишљао о сиромасима који нису имали новца да купе јефтинији пиринач. Отворио je пиринчану кухињу. Три пута дневно је издавао оброк од куваног пиринча и туршије. Многи су долазили гладни а одлазили задовољни. Свако је хвалио господина Жанга и његову милосрдну акцију али је овај скромно одговарао: "Ове године је пиринач врло скуп. Цена по којој продајем није нижа од тржишне цене током обичних година. Стварно нисам на губитку. Такође, издати оброци не коштају много. Драго ми је да знам да свако има штогод за јело"

Господин Џанг је потрошио скоро сав свој новац да помогне другима, али несташици житарица није било краја. Бојао се је да би поједини сиромашни људи умрли од глади ако би престао са подршком. Размишљао је о томе да прода породични посед. Сео је разговарати са супругом о тој ситуацији.

Његова супруга је такође била особа великих врлина. Апсолутно се сложила са супруговим предлогом рекавши: "Ми можемо нашој деци и унуцима оставити власништво, али ако немамо врлина, наша деца и унуци неће ништа постићи. Без обзира на то колико новца им оставили они ће га потрошити. Ако им не можемо оставити ствари, али ако ми акумулирамо врлину за њих, наша деца и унуци ће имати више богатства и добродушности. Драги мужу, можеш продати нашу земљу и имовину. Осим тога ја такође имам много накита којег могу продати" Супружници су продали своју земљу и личне предмете како би могли наставити да великодушно помажу. Нису посустали у томе све док харање глади није престало.

Унук господина Жанга, Џанг Јинг је био веома способан и постигао је функцију премијера. Син Џанг Јинга, Џанг Тингју је такође био премијер. Њихове породице су биле веома познате и богате. Људи су говорили да је ово захваљујући догађајима из Минг династије када је господин Џанг помагао сељаке. Ово је омогућило да његова породица прикупи много врлина.
 

Извор:  http://de.clearharmony.net/articles/200510/26908.html

Овај текст на енглеском:  http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2005/8/10/63778.html

Повезани чланци:
Разматрање кинеског појмa "де" (врлина)

Најважније је какво је срце

Осам Врлинa
 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤