Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Легенда о благу из крчага

Легенда о благу из крчага

 

01.02.2013

Једне године суша начини да сви пољски усеви буду погођени њоме. Сељани бејаху© privatna slika приморани да сакупљају дивљe поврће, ископавају корење корова и једу лишће како би опстали а кад је дошла зима беше још теже преживети.

Једном, селом проће стари монах и виде да су сви људи мршави и бледи и да су једва ходали изнемогли гладом. На вратима једне куће угледа старицу која је лежала на прагу а њен син који је био врло слаб се је једва могао препознати као неко у својим тридесетим годинама. 

Стари монах рече младићу: "Постоји ред стабала топола на источној страни села, најстарија топола има сломљен комад коре а корен близу тополе вири као мала хумка. Када ископаш хумку наћи ћеш крчаг с просом. Сваке ноћи можете узети кашику проса из крчага за прехрану. Запамтите можете да користите само једну кашику проса за своју породицу" Младић је слушао старог монаха с равнодушношћу не занимајући се стварно шта је стари монах рекао, и уведе мајку у кућу.

Мајка рече сину да потражи просо, али син није веровао монаховим речима, није хтео ићи погледати све док се не смрачи. Да би испунио жељу својој мајци узе мотику и бундеву и оде на источну страну града у шуму праћен месечином. Стигавши тамо на своје изненађење заиста пронађе стару тополу са гомилом земље на њеним коренима. После два-три ударца мотиком нашао је крчаг проса са поклопцем, срећан захвати кашику проса онако како га је стари монах упутио. Онда закопа крчаг и оде кући задовољан.

Када показа просо својој мајци она побожно склопи руке и рече: "Амитаба (један од просвећених бића у будистичкој митологији) је нашао начин и небо нам је омогућило да дођемо до оброка, требало би да изразимо захвалност старом монаху за његово упутство" Мајка и син су на овај начин могли преживети као и њихова породица и пријатељи којима су испричали тајну и ови су такође сваке ноћи узимали свој део проса. Чинило се да се је ниво проса у крчагу одржавао увек на истом нивоу без обзира на то колико породица је долазило и узимало свој део. Тако је било све док све породице у селу нису преживеле годину глади.

У то време у граду је био један похлепи трговац пиринча који је у пролеће наредне године, чувши вест о драгоценом крчагу повео своја два сина касно ноћу у потрагу за благом сакривеним у корену стабла тополе. Поневши са собом гвоздене мотике, уже и дрвене мотке надао се је благу с којим ће моћи да преокрене ток своје судбине, изгради кућу и ужива заувек у њој.

Као прво напунише три џака просом а затим се дадоше ископавању крчага али су открили да ма колико да су дубоко копали крчагу се није могло назрети дно. Коначно када јутарњи петлови најавише зору нису се више усуђивали копати те покрише земљиштем ископано место као што је и пре било и одоше кући са три вреће проса.

Међутим на путу ка кући вреће су постајале теже и теже а кад стигоше кући запањено су установили да се је сво просо претворило у песак.

Након тога крчаг са благом нестаде. Сви сељани који су чули шта се десило проклињали су похлепост трговца и његове деце која им је донела такву штету.

Извор текста: http://es-kanzhongguo.com/noticias/la-leyenda-del-tesoro-de-la-vasija

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤