Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Приповетке о божанствима - Пропуштена прилика

Приповетке о божанствима

Пропуштена прилика
написао Џу Јуеминг


20.03.2013

“Десет пријатеља Веијанга” je била група пријатеља добростојећих и задовољних својом судбином. Они нису били заинтересовани за владајуће позиције и нису били похотни на новац. Волели су се скупљати и дискутовати о метафизици и таоизму. Њих десеторо бејаху као браћа. Смењујући се организовали су вечерње седељке.

Jeдном је на таквој гозби искрснуо непозван старац. Био је одевен у дроњке и изгледао је мученички мршав. Десет пријатеља су били добро расположени сажалише се на старца и тако му одобрише да остане с њима и подели слављенички оброк. Након што је старац завршио с јелом устаде и оде.

Након неколико дана се је старац поново појавио. Десеторици рече: ”Ја сам сиромашан човек, осећам се почаствован да сте ми допустили да на вашем слављеничком весељу учествујем и нико према мени није био неучтив. Ви сте већ одржали неколико свечаних тура. Сада сам ја на реду. Покушаћу да урадим шта је могуће да и ја одржим једну свечаност како бих вам указао поштовање. Хајмо заказати један датум и ја се надам да ћете сви бити присутни”

Десет пријатеља се је сложило да присуствују старчевој вечери. Одређеног датума старац стиже рано ујутру како би их повео собом. Одвео их је у једном крају источно од града и дружина није имала осећај да су дуго времена провели у путу. Када су дошли на одредиште угледаше три криве колибе које су изгледале тако нестабилно да је било сумњиво да би поднеле ни слаб ветар. Старац их позва да уђу унутра.

Неколико ружних просјака у дроњцима са дугом неочешљаном косом се је налазило унутар колиба. Када старац уђе у колибу просјаци устадоше и чекаху старчеву заповест. Старац им указа да почисте колибу, ставе дрва на ватру и простру рагоже. Онда је замолио десеторицу да седну. Већ постаде касно и сви су постали гладни. Након неког времена неколико просјака донеше гостима сирће, со и бамбусовеKoren skupocenog i retkog medicinskog bilja ginsenga штапиће (као прибор за јело) Затим је неколико њих донело велики послужавник. Послужавник је био покривен воштаном крпом. Десеторица се погледаше и предпоставили су да ће коначно добити нешто за јело. Старац је одстранио покривач и потрајало је док су могли видети шта се је испод налазило. Јело је имало облик бебе. Старац замоли госте да се послуже. Али дружина је само осећала одвратност према томе. Поједини су рекли да нису гладни други су пак отишли расрђени. Нико није хтео да једе старчево јело.

Oнда је старац започео јести. Када је завршио рекао је просјацима да узму остатке и све их поједу. Након што је сво јело било поједено старац рече десеторици: ”Јело које сам пре неког тренутка јео је уствари гинсенг који је стар више од хиљаду година. То је веома реткост. Добио сам га и хтео сам га с вама поделити јер сте ме ви младићи добро третирали. Људи који једу овај гинсенг добиће испуњење и постати божанства. Ви младићи га нисте окусили и то је ваљда била ваша судбина” Десеторица беху шокирани овом спознајом и дубоко су жалили свој пропуст.

Након неког времена су се просјаци преобразили у златне младиће и девојке од жада. Старцу су придржавали кишобране и барјаке и одлетели су заједно са старцем на небо.

Десеторица пријатеља су покушавала све што су могла да пронађу поново старца али га никад више нису видели.
 

Преведено са немачке веб странице www.clearharmony.net


Гинсенг (Panax ginseng) - појам потиче из енглеског, такође је познат и као азијски Izgled biljke i korena Ginsengгинсенг, кинески гинсенг или корејски гинсенг. Назива се између осталог, тривијално и Гилген, Самкорен или Mоћни корен. Биљка је из породице Аралиацее (Araliaceae). Налази се углавном у планинским и шумским регионима у северној Кореји, у североисточној Кини и југоисточном Сибиру. Култивира се широм света да би се добио корен као основа за производњу медицинских и фармацеутских производа.

Шта је гинсенг ?

Каже се да реч гинсенг значи "светско чудо" Гинсенг је најстарија и најпознатија кинеска биљка. Глобално је призната као лековита биљка која се користи у традиционалној медицини. У те сврхе користе се разне врсте већ више од 7000. година. Расту на различитим местима у свету, и мада су неке корисније за одређене симптоме све врсте се сматрају медицинским биљем. Имају особину да делују као опште средство за подмлађивање.
Име Панакс потиче од грчке речи панацеа "све исцелитељ" и таквим се мање или више сматрају учинковита дејства гинсенга. Гинсенг се најчешће користи као средство за балансирање физичког функционисања у зависности од тога шта је телу потребно. Тако ће на пример низак притисак повећати а висок снизити.

Историјски подаци

Постоје неки митови о употреби гинсенга кроз векове и мада се корену заиста могу приписати "моћи" није необично да се је претерало при предању ових прича за будуће генерације.
Митски цар Шен-Нунг ("божански пољопривредник") је прва особа која је користила гинсенг. Цар је био благословљен са транспарентним стомаком, што му је омогућило да види лековита својства биљака које је прво испробавао на себи. Дијета која је централно садржавала гинсенг сматрала се је неопходна за постизање високе старости. Травар Ли Чунг Јун јео је само сирово поврће и гинсенг и достигао респектабилну старост од 256 година (1677-1933)
У Кореји је годишња потрага за биљком била праћена ритуалима. Скупљачи су морали да живе аскетски а када би се коначно нашао гинсенг корени су пажљиво ископани руком.
До 19 века језуити су били једини европљани у Кини. 1713. француски свештеник Жарту (Jartoux ) је известио о биљци којој су тартари звали”орота” Ова биљка је поседовала чудесне моћи. Радило се о Панакс гинсенг. Извештај је допао канадском мисионару именом Јозеф Лафифау у руке. Он је приметио да је опис биотопа шума где је налажен гинсенг веома сличан оном у области где је радио. На основу овог одлучио је да иде у потрагу за канадским гинсенгом којег је и пронашао у шумама око Монтреала. Биљка је код индијанаца ирокеза била називана” гарентокуен” То је био амерички гинсенг.
Изгледало је да су многи Индијанци биљку вековима познавали и да је била саставни део њихових лечења. Племе Чипева је биљку називало “ште-на-би-о-џи-бих " што значи “човек корен" Биљка је деловала као аналгетик и продужавала животни век. Пошто корен има облик човека на оболело место се је стављао одговарајући део корена.


Из Северне Америке гинсенг је први пут од стране Саразена (Sarrasin) пренешен у Париз 1704. Од периода из раних 1700, око два века се је амерички гинсенг извозио у Кину. Јер, ипак у то доба је само цар имао право сакупљања корена ca дивљих области.

Гинсенг је заштићена биљка у Кини и Русији: извоз семена је забрањен у Кини, а жетва дивљег гинсенга је илегална у Русији. Природни бели гинсенг се често третира парoм да би се добио "црвене гинсенг" који пак има другачији и већи терапијски ефекат.Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤