Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

На путу ка царском испиту

Приповетке древне Кине - мудрости древне Кине

На путу ка царском испиту

09.07.2013
У старим временима кинески студенти и академици су учествовање на царским испитима у главном граду ценили као нешто изузетно важно. Након 10-годишњег ригорозног студирања се је могло квалификовати се за учешће на царским испитима у главном граду након положеног круга покрајинских и државних испита. То није била само изузетна част, већ је имало везе са сопственом будућношћу и испуњењем сопствених очекивања. 

Током династије Минг је живео академик именом Пенг Јиао. Рођен је у покрајини Џиангши у трећој години владавине цара Џенгтонг Јингџонг-а (1438.) Када је у осмој години Тиеншун владавине цара Јингџонга кренуо на пут ка главном граду да полаже царски испит ноћ је провео у успутној крчми. Његов слуга је на поду угледао златну наруквицу након што је неко преко степеника просуо воду која се је сливала одозго до доњег дела. Подигао је наруквицу и ставио је у одећу.

Путовање ка главном граду је трајало око две недеље и Пенг Јиао примети да му се залиха новца смањила што му је задавало доста брига. Када му је његов слуга показао златну наруквицу и сугерисао да зараде новац од ње, Пенг Јиао је био веома изненађен. Чувши причу о томе како је слуга дошао до златне нарукавице Пенг Јиао је желео да се врате натраг у крчму и врати предмет. Збуњен таквом одлуком његов слуга му рече: "Ако се вратимо пропустићемо царски испит" Пенг Јиао му узврати: "Ова наруквица мора да припада некој жени. Ако ју је изгубила њени родитељи ће посумњати да ју је дала некоме. А попратна непрестана испитивања могу неког да коштају чак и живот" Тако они пожурише натраг до крчме. И баш као и што се је могло очекивати жена која је изгубила наруквицу била је на ивици нерава спремна да себи одузме живот. Као што је Пенг Јиао и предвидео враћена наруквица је жени спасила живот.

Иако је након тога даноноћно журио да стигне до главног града Пенг Јиао је ипак пропустио полагање испита. Царски испит је био најважнија ствар за академике али Пенг Јиао је своју будућност оставио по страни и пожурио натраг да врати изгубљени предмет и спасе живот. Ово стварно није била лака одлука.


Добри људи су увек награђени срећом. Испоставило се је да учињено дело Пенг Јиаоа није било тако неповољно. Наиме у испитној сали је избио велики пожар при чему је много људи умрло. Стога је царски суд одлучио да се у августу одржи још један испит. Не стремећи да добије новац он није само спасао живот већ је избегао и велику катастрофу. Током испита у августу је освојио титулу која се додељује само кандидатима са највишем бројем поена на највишем нивоу царског испита.


Преведено с немачког: http://de.clearharmony.net/articles/201305/112863.html


Енглеска верзија: http://www.clearharmony.net/articles/200711/41931.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤