Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Место идиличне лепоте


Приповетке древне Кине – мудрости древне КинеМесто идиличне лепоте


18.09.2013
Током кинеске династје Ђин живео је познати писац Тао Јуан Минг. Он је написао чувени есеј "Место идиличне лепоте" у коме је описан рај пун бресквиних цветова.

Прича иде овако:

У округу Вухан бејаше рибар именом Ву Лин. Једног дана веслао је чамцем дуж реке.
Чамац је пловио и он није био свестан времена проведеног у пловидби, све док се није изненада нашао у рају пуном бресквиних цветова. На обе стране реке биле су бујне ливаде, где су се раскошни цветови брескве истицали изнад свеже и зелене траве.

Рибар је био веома импресиониран овом сценом, али и збуњен како то да раније никада није био овде. Веслајући даље пред њим се појави планина у чијој средини је била пећина. Радознало уђе у пећину која је на улазу била мрачна и скучена. Али он се увуче даље у њу. Недалеко одатле пећина постаде широка и пространа. На крају пећине открио је на своје велико изненађење, ниво који је био тако леп као рај.

На обе стране улице су се налазиле куће. Свакојаке врсте воћа расле су на бујним пољима. Многи људи заузети послом су ишли горе-доле улицом. На травњаку су се играла деца. Људи су били изненађени да виде рибара. Указали су му поштовање и примили га срдачно. Рекли су му да су њихови предци дошли овде да би избегли хаос током династије Чин. Од тада су генерације за генерацијом живеле у овој дивној земљи у којој су били изоловани од спољњог света.

Пре него се је рибар опростио од њих и пошао назад обећао им је да ником неће говорити о постојању ове земље и да ће чувати тајну. Међутим, по повратку, он није одржао обећање и уместо тога је своју авантуру испричао шефу префектуре локалнг региона. Шеф је послао своје људе дa заједно са рибарем траже рај. Нису га могли наћи, јер се рибар више није могао сетити где се је место заиста могло налазити.

Касније генерације су значење идиома "Место идиличне лепоте" протумачиле као синоним за бекство од света. То се односи на место које је изоловано од света и за људе је као рај. Тамо људи могу живети у изолацији неометано нити бити под утицајем световних послова.


Извор текста: http://de.clearharmony.net/articles/200707/38651.html


Енглеска верзија:  http://www.clearharmony.net/articles/200707/40322.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤