Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Kинескa изрекa: Ретко и за сваку похвалу

Порекло кинеске изреке: "Ретко и за сваку похвалу"

 

29.10.2013

Џи Лу, Џи Гонг и Ран Јоу су били следбеници Конфучија.

Џи Лу је био веома неустрашива особа, човек старости од 63 година а радио је за Конг Куиа, високог званичника Западне државе. У 15-ој години владавине кнеза Аигонга државе Веи избио је грађански рат и Куи Конг је киднапован. Џи Лу само што је чуо новост већ је одјурио ка главном граду државе Веи да ослободи Конг Куиа. Пред улаз у главни град наиђе на Гао Чаиа још једног високог званичника државе Веи који је напуштао град како би избегао грађански рат. Гао Чаи је саветовао Џи Луа да не улази у престоницу на шта му Џи Лу одговори: "Мене Конг Куи плаћа и зато ћу вршити своју дужност и покушати да га спасем" Када је ушао у престоницу би убивен.

 

Џи Гонг је био неко ко се је могао изразити веома јасно. Нико се није могао поредити с њим у елоквенцији. Господин Суншу Вушу је једном приликом приметио: "Чини се да је Џи Гонг талентованији и вештији него Конфучије"

Када Џи Гонгу допре до ушију ова примедба он одговори на то: "Користићу зид као параболу: зид моје куће је вискок до рамена. Ако је човек испред улаза, он има јасан призор на мој драг и величанствен дом. Међутим, зид куће Конфучија је много већи од мојег. Онај који стоји испред не може видети величину и истакнутост виле осим ако би му било дозвољено да крочи унутра. Али на свету постоје веома мали број људи који имају привилегију да кроче на ова врата. Није јасно како је господин Суншу могао да направи овакву примедбу"

Ран Јоу још један студент Конфучија, је био способан административни службеник. Једног дана је високи званичник Џи Кинг државе Лу затражио савет од Конфучија и питао га:
"Да ли си мишљења да је Ран у стању да управља владом"
Конфучије му одговори:
"Ран Јоу је многострано надарен и има много вештина, талената и искуства. Не видим зашто не би требало да буде у стању да не управља владом?"

Потом Џи Кинг позва Ран Јоуа да постане његов лични саветник и да му помогне при владању државе Лу. Ран Јоу је међутим, инсистирао да се бори против војске Ћи државе и овај предлог предвлада над свим осталим. Предводио је одред против јаке Чи војске и добио битку.

Чувени песник Су Донгпо из Сонг династије је једном рекао: "Џи Луова храброст, Џи Гонгова речитост и Ран Јоуова мудрост су реткe и за сваку похвалу"

 

Кинеска пословица "ретко и за сваку похвалу" се користи да се похвали неко коме је пошло за руком да изазовним квалитетима донесе изузетне заслуге.

 

Преведено са: http://de.clearharmony.net/articles/200406/17425.html

Енглеска верзија: http://www.clearharmony.net/articles/200406/20091.html

 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤