Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Лош Фенгшуи мајстор

Лош Фенгшуи мајстор

08.11.2013
Живео једном један веома талентован али ситничав фенгшуи¹ мајстор, који је целог свог живота био у потрази за легендарном "змајевом жилом"² која се је помињала у старим књигама.

Једног дана је одлучио да оде на далеко место. Након што се под горећим сунцем попео преко неколико планина и брда постаде веома жедан и исцрпљен. На крају је у даљини открио оронуло домаћинство и пожуриo je што је брже могао да стигне тамо и закуца на врата.

Након што му се учинило да је прошло доста времена врата му отвори једна старица. Бришући зној са чела потражи од ње водy. Старица одмери фенгшуи мајстора чије је лице било црвено и зајапурено од врућине а вене на врату му беху испупчане. Рече му: "Сачекај" и полако се окрете од врата не позивајући га да уђе.

Фенгшуи мајстор поче губити стрљење јер му је изгледало да је прошло пола дана након што се старица врати са чинијом воде у руци. Брзо је узео зделу и кад се спремао да похлепо испије све из чиније открио је да су пиринчана зрна плутала по води. Био је веома љут али је био тако жедан да је невољно одувававши пиринчана зрна морао да срче воду веома полако.

Тада помисли: "Ова старица заиста није врло љубазна и стипса је, није ми дала чак ни чинију чисте воде, научићу је памети" Геомант размисли за тренутак а онда рече старој жени: "Бако хвала за воду, али ја немам ништа да вам дам заузврат. Како би било, пошто сам фенгшуи мајстор да вам одредим идеално место где бисте могли подићи гроб када буде дошло врема да почивате у миру"

Старица га је пратила ка оближњем брду и фенгшуи мајстор извади свој компас. На мерење и одређивање идеалног простора потроши доста времена. Коначно он означи терен цртајући крст на њему и рече старици: "Ово је повољно место где се можете одмарати када зато будете спремни" "Добро" - старица прихвати предлог геоманта и рече му: "Боље да идете сада јер се тајфун приближава"

Десет година касније, пролазећи истим крајем геомант препозна ово место. Помислио је на старицу и место за сахрану које јој је он намерно одабрао које је заправо било неповољно и злокобно. Другим речима када старица буде закопана тамо, њени преживели потомци ће бити проклети. Стигавши на то место он одмах примети велики надгробни споменик који је био постављен баш тамо где је он и одредио место за сахрану старице.

Геомант погледао около и виде да нема више некада оронулог газдинства а да се је пусто место претворило у живахан мали град простирући се низбрдно од домаћинства. Оде низ брдо и покуца на врата најраскошније имовине у граду. Врата му отвори младић топло га поздравивши. Геомант се распитивао о оронулом домаћинству и места пребивања старице. Узбуђен младић га упита: "Јесте ли ви тај фенгшуи мајстор? Бака је умрла убрзо након што сте отишли и причала је о вама пре него је умрла. Инсистирала је да буде сахрањена на месту које сте ви специјално изабрали за њу јер је било изабрано с највећом пажњом"

Младић је док је говорио принeo зделу воде. "Молим вас пијте веома полако не треба журно пити после тако дуге шетње под врелим сунцем. То је управо и бака говорила. Надам се да нисте били узнемирени онда пре десет година када вам је дала воду. Она би увек ставила мало зрна пиринча када би путници дошли да траже воду, пили пребрзо и нашкодили себи" Када је геомант ово чуо скоро се је онесвестио. To je било жалосно за чути али прекасно да се ишта исправи.

Али, када је видео колико је породица просперирала геомант то није могао схватити. Помислио је: "Да ли сам погрешио у својим процењивањима? То свакако не може бити случај"

У пратњи младог човека геомант посети гроб старице. Извукао је свој фенгшуи компас и почео да премерава место, изнова и изнова. "Немогуће, немогуће...." Што је више посматрао, тим више је био узбуђенији. Да можда ово није "змајева жила" о којој је сањао свих ових година?
За то време младић је наставио да објашњава шта се десило пре десет година: "Недуго након што сте отишли ово место је погодио тајфун, киша је падала као из кабла непрекидно три дана и три ноћи. Онда је поплава оборила и однела све укључујући и нашу оронулу фарму"

Пошто се водена стихија смирила наша породица је поново морала да изгради све почевши од нуле. Као што можете видети, наше оронуло домаћинство је сада једно од најистакнутијих кућа овде у суседству, наше место се претворило у леп градић уз вашу помоћ.
Пре недуго време је и наша бака умрла. Пре смрти, требало је времена да се пронађе место које сте ви изабрали за њену гробницу. Она нам је рекла да ће наша породица бити богата ако буде сахрањена на овом месту"

Како се испоставило према првобитном одређивању геоманта, тамо где је нацртао укрштени знак у ствари је то било обећано место. Међутим поплава је потпуно променила топографију области и претворила је у "змајеву жилу"


Као што изрека каже: "Блажени насељавају земљу која је благословена и обратно" Све док неко ради исправно оно што би требало да уради, на крају ће пожњети оно што заслужује.

________________________________________

Извор : Традиционална прича преведена и објављена у часопису Епохтијмс.

1 Фенг шуи - фенг шуи дословно значи "ветар и вода" а односи се на топографију Земље, њеним планинама, долинама и путевима, њихов облик и величину, правац и нивое који су створени континуираним интеракцијама ове две моћне силе природе. Фенг шуи је кинеска геомантија која се је развила у праксу техника која спаја мистична веровања, астрологију, традицију и логичан смисао овладавања оријентације простором у циљу хармонизовања са околином.

2 Змајева жила - према фенг шуи теорији, енергетска линија која се протеже планинским венцима назива се змајева жила а повољно место је на крају планинског масива.


Преведено са веб странице: http://de.clearharmony.net/articles/200712/40834.html 

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤