Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Ласкањима не треба веровати

Приче из старих времена


Ласкањима не треба веровати
Од Чингјан


21.12.2013

Давно у привилегованој Кини: 17 година након смрти Јанцеа краљ Чичингунг је једног дана пио вино са својим високим званичницима. Чичингунг разапе стрелу са свог лука али стрела не погоди мету. Ипак га сви његови званичници похвалише. Ни један од њих није имао другачије мишљење. Чичингунг уздахну гласно а онда баци лук и стрелу.

 


Шианчанг приђе и Чианчанг му рече: "Шианчанг од кад смо пре 17 година изгубили Јанцеа нико ми није указао на слабост и грешке. Данас сам уперио стрелу и промашио мету али ме је свако од мојих званичника похвалио"

Шианчанг одговори: "Ваши високи званичници немају храбрости да вас упозоре. Чуо сам од њих да: "министар жели да се облачи и једе онако како једу и облаче се краљеви. Зар таква ласкања не желиш чути? "

Чичингунг је морао признати да је то волео чути. Убрзо након тога један рибар је дотерао колица пуна рибе. Чичингунг је желео да од тога Шианчангу подари 50 колица, али Шианчанг одби.

Слушање похвала и додворавања других може да замагли поглед тако да се не може разликовати истина од лажи. То изазива задовољство и може довести до арогантног понашања самоуверености.

Може довести до немогућности разликовања добра и зла. Из тог разлога мудри владари не верују комплиментима којима их обасипају. Осврнемо ли се на историју: људи који су се покорили и након тога изгубили своје животе били су окружени ласкавим негативцима.

У свакодневном животу многи људи ласкају једни другима, као нпр. када се сретну рођаци, школски другови или пријатељи. Да ли су ови комплименти прави или не, не може се разликовати јер се користе за додворавање и похвале већ од ране младости. Не значи ли то покорност и послушност? Људи радо слушају похвале и узвраћају их. Односе се тако лако и безбрижно хвалисањима да су заборавили старе поуке да: "добар лек има горак укус и испуњава сврху" и "добар савет дрма уши и води добром понашању"

Из овога можемо извући закључак да не треба узети за озбиљно комплименте којима нас ките. Иначе ћемо сматрати стрелу која није погодила циљ за стрелу која је погодила циљ. То је обмањивање себе и других које на крају доноси штету. Ако одбијемо да прихватимо ласкања и похвале можда ће онда други променити свој однос према нама. Тако да ако наиђемо на такве конфликте требамо узрок потражити у себи самима.


Извор текста: http://de.clearharmony.net/articles/201307/113761.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤