Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Разматрање о похлепи кроз историју до савременог кинеског поредка


Разматрање о похлепи кроз историју до савременог кинеског поредка 


26.12.2013
Кинески карактер за похлепу састоји из два дела. Један значи "сада" а други "благо" Ово се односи на дубљи смисао овог карактера. Неко ко прикупља прекомерно богатство сада, платиће цех касније.


Историјске лекције из којих треба учити

Кинеска историја обилује доказима који подржавају ову идеју. Џоу последњи владар Шанг династије расипавао је много новца за изградњу луксузних вила, тражећи задовољства и одавајући се пожудама. Ово не само да је довело династију до краја већ га је натерало да изврши самоубиство.

 

Други пример је Ли Си премијер Ћин династије. Због личног интереса је убио Хан Феи-а, изузетно талентованог интелектуалаца, као и Фу Су-а законитог краљевског наследника. Лиова лоша дела су привукла катастрофалне последице по земљу а њему самом нису донела никакво преимућство. Он је оптужен и погубљен.

Похлепа чини човека себичним и када не престаје, води људе до губљења свесности и чињења зла. То је управо случај у савременој Кини где режим комбинује тоталитаризам са корупцијом.

Материјализам подрива друштво

Данас је подмићивање толико нормално у Кини да владини званичници тешко могу преживети без давања или примања мита. Кроз експлоатације и даље подмићивање они доследно раде на стицању што више личне користи. Ово се је нажалост проширило на друге друштвене нивое, од полиције до градских управа, здравства и едукативних инстанција. Запослени у јавној служби као нпр. полиција и градски државни службеници треба да служе народу. Због промене фокуса ових институција ка постизању профита дошло је до многих нежељених инцидената са случајевима катастрофалних последица. На пример у једном извештају се наводи како је један градски административни радник тукао уличног продавца који му је да би се осветио, узвратио убивши га.

Мада је бaјпас хируршки захват операције срца намењен спасавању живота доктори праве велики профит високим ценама операције. Дакле, многи лекари обављају непотребне операције ради зараде. Али неетичко понашање лекара такође може изазвати освету и друге социјалне проблеме. Заиста је и пријављено неколико трагедија када су пацијенти убијали лекаре када њихови медицински проблеми нису решени.

Врховни званичници нагомилавају огромна богатства

Док се многи обични грађани боре за опстанак, високи званичници су нагомилали огромна богатства кроз различите канале. Пример је девалвација кинеске валуте. Иако је просечан породични приход у Кини мањи од једне десетине прихода у развијеним земљама, трошкови власништва кућа су упоредиви. Дакле, већина просперитета и профит иде онима који могу да манипулишу системом.
Ова брза акумулација богатства у Кини је често праћена огромним трошењем на луксузну робу и моралним пропадањем. Кина је постала један од најважнијих тржишта у свету за луксузну робу. Ту су и наводи да су званичници имали афере са неколико жена истовремено, понекад са преко 100.

Сношење последица

Поред социјалних проблема, похлепа за новцем такође је имала негативан утицај на прехрамбену индустрију и животну средину. Не само да се ради профита шире инфериорни производи или фалсификована роба, токсични адитиви доводе у опасност здравствено стање становништва. На пример, уље од отпада из сливника се поново користи у производњи хране. Токсичне супстанце се додају пиринчу, јајима, кобасици итд. како би им се продужио рок трајања или добила боља боја производа. Штета за животну средину је још шокантнија: недостаје чиста вода а ваздух је лошег квалитета.

Према традиционалној кинеској култури, мора се ценити врлинa да би се заслужиле материјалне добити. Дакле, лов на богатство неће довести до трајног просперитета. Још је горе ако се то ради на рачун других, јер ће довести до бројних последица за које се на крају крајева мора платити.

Идеологија комунистичког режима је променила људе нападајући и уништавајући традиционалне вредности. Дакле, тиме се постиже да друштво у целини срља ка катастрофама како материјалним тако и моралним. Побољшање моралног стандарда и увид ка бољој будућности ће настати када људи схвате штетне ефекте режима и њиховог слеђења истог.

Извор текста:  http://de.minghui.org/artikel/76454.html

Енглеска верзија : http://en.minghui.org/html/articles/2013/12/20/143744.html

Овај текст на кинеском језику: http://www.minghui.org/mh/articles/2013/11/16/贪之害-282749.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤