Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Кинеска изрека: Као риба која је пронашла воду

Кинеска изрека: Као риба која је пронашла воду

Синди Чан
 

06.04.2014
Кинеска пословица 如鱼得水 ( ру ји де шуе ) дословно значи "као риба која је пронашла воду" То је метафора која описује потрагу за истомишљеником чији су ставови, интереси или уверења веома слични сопственим. Такође се можете употребити као опис када се неко налази у веома пријатном и прикладном окружењу.

Изрека потиче из приче о чувеном стратегисти Џуге Лиангу (званом и Конгу Минг) и његовог господара Лиjу Бaи-а из историјског списа "Летописи Три краљевства"
Ова књига описује историју Кине током касније Источне Хан династије ( 184 н.е.-220 н.е ) и времена Три краљевства ( 220-280 н.е.)

 

Касна Источна Хан династијa је већ три деценија била уронила у грађанском рату, након чега се царство династије Хан коначно распалo у регионалним властима, које су биле под контролом разних војних господара.
Амбициозни војни заповедник Лију Баи је био свестан чињенице да ако жели проширити своју војну и политичку моћ мора да потражи помоћ способних особа.
Лију је чуо да је Џуге Лијанг био талентован стратег и човек велике мудрости и вештине. Искрено и одлучно је Лиjу три пута покушао да Џуге Лиангa посети кући, пре него што му се је пружила прилика да упозна Џуге Лијанга. Дирнут Лијувом искреношћу овај пристаде да га подржи.

Под руковођством Џуге Лианга Лиjу је успео да прошири своју власт а јак и добар однос између њих двојице постаде све бољи и бољи. Али ово се не допаде двојици Лијувих најближих другова који постадоше незадовољни.
Лију им одговори: "Одкад сам нашао Конг Минга ја сам срећан као риба која је пронашла воду. Надам се да вам више неће падати на памет ружне речи"
Џуге Лијанг је имао сукцесивни удео у успону Лиjу Бaиа који је касније основао крељевину Шу Хан током кинеског периода Три краљевства.

Фраза "као риба која је пронашла воду" потиче првобитно из доброг односа између монарха и министра. Касније је такође коришћена да опише хармоничан однос између блиских пријатеља или између мужа и жене.
Термин такође преноси важност коју има једно окружења за раст и развој.
 

Преведено с немачког: 
http://de.clearharmony.net/articles/a115091-Chinas-alte-Kultur-Sprichwort-in-China-Wie-ein-Fisch-der-Wasser-gefunden-hat-%E5%A6%82%E9%B1%BC%E5%BE%97%E6%B0%B4.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤