Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Разлика између давања и добијања

ПРИПОВЕТКЕ ДРЕВНЕ КИНЕ – МУДРОСТИ ДРЕВНЕ КИНЕ

Будистичка прича о реинкарнацији

 

Разлика између давања и добијања
Од Џ. Џен

Kineska ilustracija sudjenja u zagrobnom zivotu. Slika sa Vikipedije

Илустрација за Жад извештај (19 век) показује краља подземља Бианг Ченга, како председава на нивоу шестог пакла.
Асистент у научном руху предаје извештај о  грешнику. Један демон пратити чин казне.

21.04.2014
Током династије Минг се приповедала једна прича која говори о следећем:

Два брата која су одрастала заједно имала су веома различите карактере. Старији брат је био похлеп и лењ и борио се је већином за тривијалне ствари. Млађи брат је био вредан и савестан и веома је придавао важност дружењy с људима.

Једном приликом су два брата превозила робу колима. На њихову несрећу лила је киша и пут је био веома клизав. Старији брат није могао контролисати узде тако да се кола сурваше низ планину и њих двојица погинуше. Душе ова два брата дошла је до капије у подземље. Тамошња бића чекали су их пред капијом подземља и одведоше их код Јаме.*

Јама им се обрати: "Када сте се реинкарнирали у свом прошлом животу као људска бића нисте се понашали лоше али нисте урадили ништа добро. Дакле, дозвољено вам је да у следећем животу наставите имати људско тело. Судијо, можете ли проверити које породице могу да приме новy децy у циклусу реинкарнације?"

"Јама, постоје две породице којима је кармички суђено да добију синове и њихова презимена су Џао и Ши. Особа која буде била рођена у породици Џао мора стално помагати и удељивати другима. Међутим особи која буде била рођена у породици Ши ће целог свог живота примати милостињу од других"
Судија је савесно прегледао списак живота и смрти. У списку је дебелим словима била записана карма и њено поравнање сваке особе за период од три живота.

Јама им рече : "У том случају бићете реинкарнирани у породици Џао и Ши!"

Када је чуо одлуку Јаме старији брат је помислио: "Ако се будем родио у породици Џао мораћу напорно радити а зарађени новац давати другима. То ће бити прилично заморно. Било би боље и лакше да прихватам додељивање од других" Пошто је донео одлуку, брзо клекну и поклони се ничице обраћајући се Јами: 

  Tibetanska cakra prikazuje ciklus reinkarnacije. Slika sa Vikipedije
   Точак судбине. Овде је представљена
   тибетанска чакра са паклом као једним
   од
шест стаза препорода; у Хиндуизму,
   Будизму и Ђаинизму представља циклично
   разумевање ових религија.

"Jама! Биће тако проблематично да се фокусирам на друге целог свог живота. Преклињем вас, покажите милост ја бих да се реинкарнирам у породици Ши и примам даровање других"

Јама их упита: "Ко се жели реинкарнирати у породици Џао и давати и помагати другима?" Поштен и искрен млађи брат је ћутао али када је чуо питање он је указујући Јами дужно поштовање рекао: "Јама! Нека се мој старији брат реинкарнира у породици Ши. Ја сâм се желим поново родити у породици Џао и живећи делити ствари са другима, помагати им и изградити добре кармичке везе са другима"

Јама остави своје двоумљење по страни и допусти им да се сходно својој карми реинкарнирају у породицама Џао и Ши. Млађи брат је дао завет да и ублажи несрећу и помаже другима у невољи те се тако и реинкарнира у породици Џао-породици која је била веома богата и отмена. Био je њихово једино дете и врло паметан. Поред тога имао je добро срце и помогао другима. Коме је било каква његова помоћ била потребна, изашао би му у сусрет. Његови родитељи су видели да њихов син има веома добро срце и тако су одлучили да својим богатством подрже друге. Његова репутација о доброчинитељству се је проширила далеко.

Старији брат који је настојао да искористи милостињу других, поново је рођен у породицy Ши. Та породица је била сиромашна и водила крајње бедни живот. Током свог живота он је молио за остатке хране, милостињу и сажаљење других људи.

 

Постоји стара изрека: "Давати је већи благослов од примања" Љубазност је хвале вредна. Небо награђује доброту а кажњава зло. Неизбежно је да се врати добро као награда за добротворство. Не само да је добро већ и мудро бринути се о другима када пате и уопште љубазно се понашати. У сваком тренутку и у свакој ситуацији најмудрија одлука је бити љубазан према другима јер када људи доносе добре одлуке онда их и небо благослови.

Преведено са интернет странице:  http://de.clearharmony.net

 
*Јама је будизму, хиндуизму и тибетанском ламаизму бог који пресуђује у загробном животу.

Јапански назив му је Енма.

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤