Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Mудрост толеранције

Mудрост толеранције

 

23.12.2014

Мудраци и људи великих врлина су се током кинеских династија одликовали духом толеранције.
О томе има добрих примера у традиционалном таоизму, будизму и конфучијанизму. Лао Це је рекао да је особа са великим врлинама способна да буде толерантна и буде поистовећена са "Великим путем (Тао-ом)" док је "Тао" узор велике толеранције. Лао Це је такође рекао да разлог зашто су велике реке и океани широки и дубоки је тај да они траже најниже нивое тако да прихватају воду из свих потока и поточића. Конфучије је рекао: "Ако сте саосећајни придобићете људска срца"
Постојала је једна изрека у књизи Шанг, званичне књиге древне историје: "Тек кад постоји пространост то се онда може назвати величином"

 

"Велика" земља "велика" планина "велика" река и "велики" океан. Реч "велика" у овим случајевима изражава квалитет изузетне продубљености и свеобухватности. Постоји следећа изрека у будизму: "Једна мисао мења атмосферу" "Увек треба имати на уму захвалност" "Решавање проблема саосећањем" и "Дух свеобухватности" Да би све обухватио неко мора имати самилостан ум. Што је неко широкогруднији тиме је већи и свет који га окружује.

Бити широкогрудан је врлина. Бити понизан је један део тог аспекта. Због различитих карактера и личности, људи имају различите погледе на ствари и суде ствари другачије. У стара времена су мудраци и људи поштовали мишљења других. Када би се сусрели са нечим они су прво мислили на друге, остављајући тако примере поштовања за следеће генерације.
Узмимо за пример Западну Џоу династију. Војвода од Џоу је док је помагао краљу Ценг-y из Западног Џоу и сам чинио енергичне напоре да учини нацију просперитетном.
На његово очајничко тражење праведних интелектуалаца многи су се одазвали том позиву. Толико је био запослен да није имао чак ни времена да осуши своју дугу косу након прања. Током јела је паузирао како се његови гости не би осећали запостављени. Често је саветовао свог сина Боцино-a: "Краљ Ченг те је питао да управљаш државом Лу, дакле ти се требаш придржавати принципа смирености и поштовања. Мораш познавати закон Неба који каже да ће свако ко је горд и има предрасуде изгубити а да су скромни људи добитници. Свако поштује понизност, а нико бахатост и предрасуде."

Узмимо још један пример цара Таицонгa из Танг династије који је прихватао савете постављајући се скромно. Прихватао је савете смирено док је тежио схватити их у ширем смислу. Није се задовољавао док не би чуо о својим грешкама. Прикупљена мудрост из целог света омогућила му је да успе у ономе што је називао "савршена власт" која је владала јаку и просперитетну државу.

Толеранција помаже другима при образовању и веровању у ствари као што је: "љубити, старати и бринути се" Узмимо на пример Јанг Џуа из Минг династије. Једне ноћи је сањао да је шетајући се баштом махинално убрао две шљиве са дрвета како би их појео. Пробудивши се критиковао је самог себе: "Ако чак и у сну крадем шљиве онда ја не разумем добро принципе праведности и профита" Од тада надаље он је усмераваo себе култивацији ума. Кад год би падала киша један од његових комшија је прљаву кишницу из дворишта своје канализације усмеравао у двориште Јанг Џуа. Кад су му чланови његове породице то рекли он их је саветовао: "Постоје више сунчаних од кишних дана" када је његов комшија ово чуо био је веома дирнут његовом трпељивошћу.

Када је Јанг Џу био министар Службе за протоколе његов комшија му је одузео три стопе његове земље. То је довело до свађе његове породице с комшијом и она се је надала да ће Јанг Џу интервенисати али Јанг Џу се је на то насмејао и написо песму о томе:
"Не борити се за мало парче земље које поседујем. Један зид могу делити обе породице. Сва земља у друштву припада краљу, не би ме било брига да је узео и даља три педља земље"
Из љубазности је Јанг Џу дао предност свом комшији, његово држање и његова скромност су његовом комшији помогли да промени своје мишљење. То га је навело да се одрекне борбе и да такође одступи три стопе свог земљишта како би направио пут од шест стопа међу њима. Ова прича је препричавана с колена на колено у Кини.

Толеранција је вид добродушности која зближава људе и побољшава њихове односе. Постоји стара изрека: "Људи са високим моралом (врлином) могу да сносе велику одговорност и мисије"
То је зато што су ти људи несебични и поуздани. Другим речима што је већа морална вредност, тиме је већа толерантност и свеобухватност. Људи високог моралног стандарда неће бити под утицајем пожудних жеља и профита и спремнији су да помогну и брину се за друге јер су саосећајнији и толерантнији.

 

Извор текста http://www.clearwisdom.net/html/articles/2010/5/31/117529.html

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤