Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Слепи гуслар

Слепи гуслар

кинеска бајка


02. 05. 2016
Једном давно живео је један цар који не имаше деце. Међутим у веома позним годинама он доби сина. Нажалост убрзо након дечаковог рођења утврди се да је он слеп.


Цар је био толико разочаран да је наредио да дете однесу у шуму како би постало плен дивљих животиња. Али животиње се сажалише над беспомоћним бићем тако да му ништа лоше нису радиле. Тигрица га јe дојила, лисица га је обукла кором од дрвећа а птице су га училе да пева. Када је дечак плакао шумски богови би се спуштали покрај њега и приповедали му свакојаке приче.


Тако дечак одрасте у дивног момка који је био мудар и храбар и који је могао казивати дивне приче и певао је тако да су га животиње са задовољством слушале.

Када је принцу било седам година пред њим с неба паде лаута звана Пипа а бејаше направљена од најфинијег жада. Шумска вила га је научила да свира овај инструмент, и принц је за кратко време тако вешто владао њиме да су све животиње милеле испред њега само да уживају у његово свирање.

Након неког времена он се осети довољно зрео да крене у свет. Опрости се од својих четвороножних и крилатих пријатеља и с лаутом на леђима напусти шуму.

На путу је сретао ловце, пастире и сељаке и свима је певао научене песме и свирао на пипи. Куд год да је кренуо примали су га као пријатеља и давали му храну и преноћиште. Зато што нико није знао његово име или место одакле долази назвали су га "Слепи гуслар"

Једном је срео богатог одгајивача стоке који је био толико одушевљен његовим свирањем и песмама да му не даде да оде од њега. На крају после много умољавања гуслар пристаде да остане код њега годину дана.

Сточар је имао много пријатеља. Једног дана дође му у посету добар пријатељ који је одгајао коње. Гост је био толико импресиониран изузетним талентом гуслара да му понуди да за стално пређе код њега у радни однос. Али сточар се је жестоко успротивио, јер је сматрао да има првенствена права. Поче препирка која се на крају заврши физичким обрачуном. Сточар се није предавао и оде цару да он реши ову ствар. Одгајивач коња је свог бившег пријатеља оптуживао за клевету и телесну повреду.

Царски саветници узеше случај у своје руке али оба човека остадоше тврдокорно при своме. Разматрали су случај три дана и три ноћи сагледавали га са свих страна мерили и вагали али не могаше наћи праву пресуду.
Тада цар одлучи да сам испита гуслара.
"Шта то имаш код себе?" упита га.
"Ваше Величанство овај инструмент се зове пипа и подарен ми је од богова" 
"Да ли стварно свираш тако добро?"


Гуслар поче да свира и пева а цар би толико одушевљен да заборави на време. Такву музику никад раније није чуо чак и од својих најбољих музичара. Младић је китио једну песму за другом и наизменично је казивао приче које нико до тад није чуо. Три дана и три ноћи је гуслар певао и приповедао а сво време је цар слушао као да је био закован за столицу. Царица, дворски саветници, судије службеници и послуга су га такође слушали без даха, не мрднувши.

Када се је трећа ноћ ближила крају рече цар: "Верујем да ти овако можеш наставити у недоглед, али за сада је ово довољно. Мора се наћи неко решење за случај који је довео до свега овога. Испричај ми нешто о себи можда то може разјаснити случај"
Гуслар рече да не зна ко су му родитељи. Говорио је о животињама у великој шуми које су га је неговале и шумским духовима који су му предавали свакакве приче, као и о вили која га је научила да свира на пипи. Његову причу одједном прекиде царица узвикујући: "Ово може бити само наш једини син" Она више не могавши обуздати сузе устаде и пригрли младића.


Цар се је уздржао не показујући тако очигледно своја осећања као краљица, јер од њега се је и даље очекивала пресуда о случају, те рече:
"Ни сточар ни узгајивач коња не могу полагати право на овог младића јер то је мој једини син и упркос томе што је слеп он је најмудрији човек кога сам икада упознао. Дакле, он је права особа да ме наследи, сада када сам сувише стар и слаб да даље управљам земљом"


Свима би драго када чуше ову вест и сви једногласно повикаше: "Живео слепи гуслар, живео нови цар" И тако се све одигра као што је било предодређено од богова. Нови цар је својим записничарима предао песме и приче и на тај начин су се сачувале и биле спашене заборава за потомство и за нас.

Наравно, ове приче су се временом промениле. Али некоме ко има осетљив слух бивају и даље шапутане од слепог гуслара. Стога се у Кини још увек стварају нове приповедке.O кинеској лаути Пи-пи

Пипа кинеска лаута
Пи-па је кинески лаута крушкастог облика са четири жице.
Инструмент је
познат већ 2000 година. Током Веи Династије (386-543), Пи-па је био популаран инструмент на царском двору.

Више о овом инструменту:

БАШТИНА: Традиционални кинески инструмент – кинеска лаута „Пипа“Музика заузима у животу кинског народа одлучно место (а тиме и у њиховим легендама и причама) За слепе музичаре су кинези имали чак и посебног бога ткз. Коеи-а, змаја са једном ногом и гласа "као звук грома" Према предању је Коеи научио људе да призивају богове и духове ударањем о звучним плочама.
Од тог времена су све верске церемоније праћене песмама и музиком.


Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤