Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Плес ждрала

 

Плес ждрала

03.07.2016
Давно у древној Кини је живео један сиромашан студент. Све значајне дане старих мудраца је могао набројати, умео је писати поезију па чак и сликати али није имао пара. Момак је био без пребивеног динара! У раним вечерњим сатима је обично ишао да посети свог пријатеља гостионичара. Тамо би сео на своје место у углу точионице и сликао је или писао.

Једног дана студент дође у гостионицу али није сео на своје место већ узе туш и са неколико лаганих потеза наслика ждрала на зиду. Гостионичар и гости зачуђено приђоше и пажљиво разгледаше птицу. Птица је изгледала као да ће сваког тренутка раширити крила и полетети.

Онда се студент окрену гостионичару и рече: "Драги пријатељу, данас напуштам ово место али зато што си ти увек био добар према мени и очигледно знаш шта значи бити гладан, остављам ти у знак растанка на поклон овог ждрала насликаног на зиду. Треба само да три пута удариш дланом о длан и ждрал ће прећи на под и почети плесати за твоје госте. Али, добри мој, имај на уму да птица сме да игра само једном дневно"

После тих речи, он пљесну рукама три пута да покаже да је говорио истину, и заиста ждрал замахну крилима, кљуном изглади своја пера и спусти се на под. Zapadnjački ždral -Balearic pavonina
Ситним корацима поче да плеше на чудесан начин. Гости задржаше дах. Када је птица завршила свој плес, полете са пода и следећег тренутка је поново била непокретна фигура на зиду.


Студент се потом срдачно опрости од запањеног гостионичара и оде.

Од тог дана настаде златно доба за гостионичара. Гости су нагрнули, јер су сви желели да виде плес ждрала. И мада је гостионичар понекад чезнуо за мирном силуетом у углу крчме - сваки пут када би се ждрал спустио на под било је као да је студент ту физички присутан пред њим.

Једног дана човек чувен по свом богатству али и лошем карактеру и похлепости посети гостионицу. Када је ждрал плесао, човек захтеваше да овај понови свој плес.

"То је немогуће, заиста, не сме се", рече гостионичар.

Али богаташ навикнут да за новац добије што пожели баци кесу златника на сто и рече: "Желим да одигра још један плес"

Шта је сиромах гостионичар могао да уради? Са страхом у срцу три пута пљесну длановима. Ждрал се са зида спорије него обично премести на под спуштене главе. Он је плесао. Али то је био чудан плес где су свим гостима наврле сузе на очи. Тако плеше једна животиња која је на самрти, помисли згрожено гостионичар. Када је ждрал завршио плес стајао је на месту непомичан.

Врата су се отворила и тамо је стајао студент. Држао је флауту у руци. Без иједне речи принесе је устима и поче свирати. Ждрал тихо крену к њему. Нико од присутних се није усуђивао померити се. У иначе препуној гостионици је владала чудна тишина.

Студент напусти гостионицу и пође селом. Свирао је тужну мелодију коју нико од сељана никад неће заборавити. Неколико корака иза њега ходао је покуњен ждрал. Када су стигли до краја села, изненада нестадоше као да их је земља прогутала.

Од тада нико не чу ништа више о њима!

Извор текста

Колико су кинези ценили ову птицу показује и то да су један храм назвали по ждралу. Зове се Кула Жутог ждрала налази се у граду Вучанг покрајине Вуханг а може се видети хиљадама километара дуж реке Јангцекјанг.
Доста књижевника из последњих династија посетило је кулу и оставилo бројне посвете.

Ждрал се повезује са таоистичким мудрацима из древних времена.

Више о опису ждрала и његово значење за азијске земље можете наћи у овом чланку

Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤