Biser do Bisera

КИНА 20-ог ВЕКА


     30.11.2013

Заједно 2007

Стани поред мене

Суочени са тужном неправдом

Заједно, наш глас
нек' у миру  позове на:

Окончање мучења,
Окончање убијања,
Заустављање прогона!

Некa cаосећање расте у нашим срцима

Заједно у миру, нашим гласом направимо разлику. 

~~~~~~~~~~~~~~

Стихови песме посвећени прогону Фалунгонг практиканата у Кини

Свету је потребна Истина, Доброта, Трпељивост
Детаљно ка теми

Како авет комунизма влада светом - део IV наставак

наставак: 
Како авет комунизма влада светом - део IV

3. Извоз револуције у Источну Европу

а. Албанија

Не само да је КПК извозила револуцију у Африку и Латинску Америку, већ је такође уложила доста напора да стекне утицај у Албанији, земљи која је такође била на путу ка комунизму. Већ у време када је Никита Хрушчов својим тајним говором увео еру де-стаљинизације, Албанија је била идеолошки усклађена са КПК. Мао је био веома задовољан, па је тако започео програм давања "помоћи" Албанији без обзира на цену.

Новинар Ванг Хонгчи из новинске агенције Шинхуа написао је: "Од 1954. до 1978. Кина је 75 пута пружала финансијску помоћ Радничкој партији Албаније; споразумна сума била је већа од 10 милијарди кинеских јуана"

У то време, становништво Албаније бројало је само око два милиона становника, што значи да је свака особа добила еквивалент од 4.000 кинеских јуана. Са друге стране, просечни годишњи приход кинеске особе у то време није био виши од две стотине јуана.
У овом периоду Кина је такође искусила Велики скок унапред и следствено резултирало је глађу као и економским колапсом којег је проузроковала Маоова културна револуција.
Током Великог помора глади, Кина је искористила своје изузетно оскудне девизне резерве за увоз хране. Године 1962. Рез Мили, албански амбасадор у Кини, затражио је помоћ у снабдевању храном. Под командом потпредседника странке Лиуа, кинески брод који је пшеницу набавио из Канаде за Кину променио је курс и истоварио пшеницу у албанску луку. [22]

Под оваквим околностима Албанија је сматрала помоћ КПК здраво за готово и односила се расипнички. Огромна количина челика, машина и прецизних инструмената послатих из Кине стајало је изложено природним елементима. Албански званичници су арогантно одговарали: "То није много важно. Ако се поломи или нестане, Кина ће нам једноставно дати више"

Кина је помогла Албанији да изгради фабрику текстила, али Албанија није имала памук, тако да је Кина морала користити своје девизне резерве за куповину памука за Албанију. Једном приликом потпредседник Албаније Адил Чарчани питао је Ди Биао-а у то време кинеског амбасадора у Албанији да замени главну опрему у фабрици ђубрива и затражио да опрема буде из Италије. Кина је затим купила машине из Италије и инсталирала их у Албанију.

Таква тзв. помоћ само доводи примаоца до похлепе и лењости. У октобру 1974. године Албанија је тражила кредит од пет милијарди јуана од Кине. У то време, Културна револуција је каснила, а кинеска економија је била скоро потпуно срушена. На крају Кина је ипак одлучила да позајми милијарду јуана. Међутим, Албанија је била веома незадовољна и започела је анти-кинески покрет у својој земљи са слоганима попут "Никада нећемо погнути наше главе због економског притиска из иностранства" Такође је одбила подржати Кину нафтом и асфалтом.

б. Совјетска репресија у Источној Европи

Социјалистички систем у Источној Европи био је у потпуности производ Совјетског Савеза. После Другог светског рата према поделама моћи утврђеним конференцијом на Јалти, Источна Европа је предата Совјетском Савезу.

1956. године, након Хрушчовог „Тајног реферата” Пољска је била прва земља у којој су избили протести. Након протеста од стране фабричких радника, затварања и извињења од стране владе, Пољска је изабрала Владислава Гомулку за лидера странке, који је био неповерљив према Совјетском Савезу и спреман да се супротстави Хрушчову.

23. октобра 1956. године студенти универзитета у Будимпешти захтевали су демократске промене масовним демонстрацијама и срушили статуу Стаљина. Убрзо након тога, многи су се придружили протесту и сукобили се с полицијом. Полиција је отворила ватру и убила најмање 150 демонстраната.

Формира се нова влада под Имре Нађ-ом. Нађ објављује 1. новембра 1956. године неутралност Мађарске и мађарско повлачење из Варшавског пакта (војни споразум о узајамној помоћи под руководством Совјетског Савеза од 1955. до 1991. године еквивалентно НАТО-у)

Три дана касније Совјетски Савез шаље тенковске јединице за сузбијање устанка и успостављање про-совјетске владе Јаноша Кадара. У борби, која је трајала до 15. новембра у Будимпешти је убијено око 3.000 људи, око 700 на совјетској страни према званичним подацима. Имре Нађ је због протеста из 1956. ухапшен и погубљен 16. јуна 1958. године.
У данашњој Мађарској слови за народног хероја. [23]

Мађарски инцидент је праћен чехословачким Прашким пролећем 1968. године. После тајног извештаја Хрушчова, ограничења у Чехословачкој почела су да се опуштају. Током неколико наредних година формирано је релативно независно цивилно друштво. Једна од репрезентативних фигура био је Вацлав Хавел, који је касније постао председник чиме је проглашена Чешка република 1993. године.

Са овим социјалним предзнаком, 5. јануара 1968. године, реформатор Александар Дубчек преузео је дужност премијера Комунистичке партије Чехословачке. Ојачао је реформе и промовисао слоган "хуманог социјализма". Убрзо након тога Дубчек је почео да у великој мери рехабилитује појединце који су погрешно прогоњени током стаљинистичког периода. Дисиденти су пуштени, контрола над медијима је опуштена, охрабрена је академска слобода, грађани су могли слободно путовати у иностранство, надгледање религије је смањено, ограничења унутар партијске демократије су допуштена и тако даље.

Не само да је Совјетски Савез сматрао таквим реформама издајом принципа социјализма, већ је такође страховао да ће их друге земље следити. Од марта до августа 1968. лидери Совјетског Савеза, укључујући Леонида Брежњева, одржали су пет конференција са Дубчеком, покушавајући да га притисну напуштању демократских реформи. Дубчек је одбацио захтеве. Као резултат тога, у августу 1968. године, више од 6.300 совјетских тенкова напало је Чехословачку. Прашко пролеће које је трајало осам месеци било је срушено. [24]

Судећи по инциденту у Мађарској и сламању прашког пролећа, видимо да је људима у Источној Европи социјализам био присиљен и насилно одржаван од Совјетског Савеза. Када је Совјетски Савез мало попустио, социјализам у источној Европи је одмах почео да опада.

Класичан пример је пад Берлинског зида. 6. октобра 1989. више градова у источној Немачкој држало је масовне протесте и маршеве, сукобљавајући се са полицијом. У то време, Михаил Горбачов је био у посети Берлину. Он је генералном секретару Странке социјалистичког јединства у Немачкој, Ериху Хонекеру рекао да је реформа једини напредак.

Одмах након тога Источна Немачка је укинула ограничења путовања за Мађарску и Чехословачку. То је омогућило великом броју људи да преко Чехословачке пребегну у западну Немачку а Берлински зид више није могао зауставити таласе избеглих грађана.
9. новембра, Исток је одустао од поделе. Десетине хиљада становника сливало се је у Западни Берлин, а зид је демонтиран.
Симбол комунистичке гвоздене завесе који је стајао деценијама постао је историја. [25]


1989. године, када је пао Берлински зид, било је пуно превирања. Пољска, Румунија, Бугарска, Чехословачка и Источна Немачка постигле су слободу, ослобађајући се социјалистичке владавине. Ово је такође резултат одрицања Совјетског Савеза од политике уплитања.
1991. године пао је Совјетски Савез, обележавајући крај хладног рата.


Уплитање Совјетског Савеза на Блиском Истоку, Јужној Азији, Африци и Латинској Америци није ограничено само на неколико горе описаних примера. Слично томе, у протеклих неколико деценија, Кинеска комунистичка партија пружила је помоћ 110 земљама. Један од најважнијих разлога за пружање помоћи јесте извоз партијске идеологије.
Стога, сврха овог поглавља је једноставно показати да је ширење насиља виталан метод који комунизам користи за ширење на међународном нивоу. Што више становништва и земљишта контролише авет то је лакше уништити човечанство.

4. Крај хладног рата

Крај хладног рата био је велико олакшање за многе. Мислили су да се је социјализам, комунизам и сличне тираније коначно завршиле. Али то је био само још један трик ђавола. Однос између Сједињених Држава и Совјетског Савеза скренуо је пажњу људи од Кинеске комунистичке партије и дао јој време за извођење више подмуклих и злобних планова.

Масакр на Тиананмену 4. јуна 1989. обележио је пораст страначког лидера Ђианг Цемина. Уз помоћ сузбијања и пропагандне машине која је већ сазрела, Ћианг је наставио систематски уништавати традиционалну културу и производити партијску културу. Уништавајући морал, Ђианг је култивисао друштво "вучића", омладине која је била против традиције и морала отварајући пут за националан прогон Фалун Гонга и евентуално уништавање човечанства.

Иако су комунисти изгубили власт у бившим комунистичким земљама, комунизам никада није био осуђен на глобалном нивоу због злочина које је починио. Исти случај је са Русијом која није напустила совјетски утицај или укинула апарат тајне полиције. Бивши шеф КГБ је сада задужен за земљу. Не само да није нестала комунистичка идеологија, њени следбеници још увек постоје, већ и шире свој утицај на Запад и широм света.

Старије генерације антикомунистичких активиста на Западу које имају дубље разумевање о комунизму постепено умиру док млађој генерацији недостаје жеља и разумевање да спозна злу природу смртоносног и лажног менталитета. Они мисле да је комунизам ствар прошлости. Као резултат тога комунисти могу наставити да унапређују своје радикалне или прогресивне покрете како би наставили да уништавају постојеће идеологије и друштвене структуре, па чак и да силом преузму власт.

а. Црвени трг је још увек црвен

Како су једна за другом бивше комунистичке државе позивале на независност, тако су и људи у Совјетском Савезу жудели за променама. Политика је пала у хаос, економија се срушила а Русија је била изолована у спољним пословима. Тада руски председник Борис Јелцин проглашава комунистичку партију Совјетског Савеза илегалном и ограничава њене активности. Народ даје одушка дуготрајном презиру према партији а 26. децембра 1991. године, Врховни совјет је усвојио закон о раскидању Совјетског Савеза, обележавајући крај своје шездесет деветогодишње владавине.

Али, како би се могла тако лако предатит у људским умовима дубоко укорењена комунистичка идеологија? Јелцин је по оснивању Руске Федерације отпочео кампању за декомунизацију. Споменици Лењина су срушени, совјетске књиге спаљене, бивши службеници совјетске владе су отпуштени а многи совјетски објекти су срушени или спаљени - али све ово и даље није продрло до сржи комунизма.
Покрет де-нацификације после Другог светског рата био је много темељитији. Од јавних суђења нацистичким ратним злочинцима до чишћења фашистичке идеологије, сама реч "нациста" сада је везана за осећај срамоте. Чак и данас се наставља лов за бившим нацистима како би се довели пред лице правде.

У Русији, где су комунистичке снаге још увек биле јаке, неадекватно чишћење комунизма је нажалост довело до тога да ове снаге регенерирају моћ. Октобра 1993. године, само две године након што су грађани Москве изашли на улице како би захтевали своју независност и демократију, десетак хиљада грађана Москве кренуло је на градски трг, скандирајући имена Лењина и Стаљина и махајући бившим совјетским заставама.

Демонстрације 1993. године одржане су од комуниста који су тражили поновно успостављање совјетског система. Присуство војске и полиције само је погоршало конфронтацију. У критичном тренутку, безбедносне службе и војни лидери су одлучили да подрже Јељцина, који је затим послао војне тенкове како би ситуацију довео под контролом. Ипак, комунистичке снаге су и даље остале и успоставиле су руску комунистичку партију, која је постала највећа политичка партија у земљи, све док је није заменила садашња владајућа партија, Јединствена Русија Владимира Путина.

Последњих година, у неким истраживањима (као што су она која је спровела московска телевизија РБК од 2015. до 2016. године), многи испитаници (око 60 посто) рекли су да се Совјетски Савез треба поново родити. У мају 2017. године, многи Руси обележили су 100-годишњицу пораста снаге Совјетског Савеза. Совјетска комунистичка лига младих (Комсомол) која је основана током Совјетског савеза је на Црвеном тргу пред лењиновим гробом одржала свечану церемонију заклетве за младе чланове који су им се придружили. На скупу је председник руске Комунистичке партије Генади Жјуганов тврдио да је у последње време Партији приступило шездесет хиљада нових регрута и да је Комунистичка партија преживела и наставила да се шири.
Само у Москви, Лењин има око осамдесет споменика, тело му је сахрањено на Црвеном тргу и наставља да привлачи туристе и следбенике. Црвени трг је и даље црвен. КГБ никада није био темељно откривен и осуђен од стране света. Комунизам је и даље присутан у Русији а број комунистичких верника и даље је обиман.

б. Црвена катастрофа се наставља

Тренутно у четири земље управља признати комунистички режим: Кина, Вијетнам, Куба и Лаос. Иако је Северна Кореја на први поглед напустила марксистичко-лењинистички комунизам, она је у ствари и даље тоталитарна комунистичка држава. Пре хладног рата било је 27 комунистичких земаља. Сада их је 13 у којима је дозвољено да комунистичке партије учествују у политици, док тренутно има око 120 земаља које су регистровале комунистичке партије. Али у протеклом веку  је у већини земаља нестао утицај комунизма у владама.

До осамдесетих година прошлог века у Латинској Америци било је више од педесет комунистичких партија, са укупним чланством од милион (од којих је комунистичка партија Кубе имала отприлике половину) У раној половини осамдесетих САД и Совјетски савез биле су жестоке конкуренције на кризним тачкама Латинске Америке и Азије. Због распада Источне Европе и Совјетског Савеза, комунизам постепено постаје слабији. Комунистичке партије које су се фокусирале на насиље да би извршиле своју владавину, као што је перуанска комунистичка партија (позната као сјајна стаза) постала је ретка.

Међутим, већина ових земаља је и даље била под варијантама социјализма. Уместо да се називају комунистичке политичке партије су преузеле имена као што су Демократска социјалистичка партија, Народна социјалистичка партија и слично. Око десет комунистичких партија у Централној Америци уклонило је "комунистичку партију" из својих имена, али је наставило да промовише комунистичке и социјалистичке идеологије, постајући још варљивије у својим операцијама.

Од тридесет три независне земље у Латинској Америци и на Карибима, већина има комунистичке партије које су званично одобрене као легитимни политички актери. У Венецуели, Чилеу, Уругвају и другде комунистичка партија и владајућа партија често формирају коалиционе владе, а комунистичке партије у другим земљама играју улогу опозиције.

На Западу и у неким земљама у другим регионима, комунизам није користио насилне методе као што је то учињено на Истоку. Али кроз субверзију, он се суптилно инфилтрирао у друштво и постигао своје циљеве уништавања моралних људских вредности, уништавања богом дату културу и ширења комунистичких и социјалистичких идеологија.

Авет комунизма је у ствари добио контролу над читавим светом. Удаљен је само још корак до постизања крајњег циља:  уништења човечанства. 

Референце

[1] Чонгји Фенг, "Како Кинеска комунистичка партија присиљава свој утицај у Аустралији", 5. јуна 2017.
http://www.abc.net.au/news/2017-06-06/how-china-uses-its-soft-power-strategy-in australia/8590610.

[2] Јунг Чанг, Џон Холидеј, Мао: „ Непозната прича ” Сидро књига, 2006.

[3] Хари С. Труман, "Статмен о Формози", 5. јануар 1950,
https://china.usc.edu/harry-s-truman-%E2%80%9Cstatement-formosa%E2%80%9D-january-5-1950.


[4] "САД улазе у кореjски конфликт"  https://www.archives.gov/education/lessons/korean-conflict.

[5] Чиан Јапинг, "60 година кинеске помоћи иностранству: више од 7 процената националног пореског расхода"
http://history.people.com.cn/BIG5/205396/14757192.html.

Текст опозван 12. септембра 2018.

[6] дито, Извод из годишњих извештаја о државним расходима.

[7] Чен Шианхуи, Истина револуције: Кинеска хронологија ХХ века, поглавље 38,
https://www.bannedbook.net/forum2/topic6605.html/.

[8] дито

[9] дито, Поглавље 52.

https://china20.weebly.com/

[10] "Дешифровани момент: Бег из Северне Кореје, умирање у Кини", Глас Америке
https://www.voachinese.com/a/hm-escaping-north-korea-20121007/1522169.html.

[11] Чен Шианхуи, Истина револуције - Хроника Кине ХХ века.

[12] Сонг Ченг, " 9.30 Индонезијски куп 1965. године" -  Перспектива Кине
http://www.chinainperspective.com/ArtShow.aspx?AID=183410.

[13] дито

[14] "Разговор о историји, дискутовање садашњости : Кинески шок талас у Мјанмару", ВОА
https://www.voachinese.com/a/article-2012024-burma-china-factors-iv-140343173/812128.html

[15] Ченг Јингхонг, "Извоз револуције у свет - рано истраживање утицаја културне револуције у Азији, Африци и Латинској Америци", Студије модерне Кине, 2006, свезак 3.
http://www.modernchinastudies.org/cn/issues/past-issues/93-mcs-2006-issue-3/972-2012-01-05-15-35-10.html.

[16] Чен Јинан, "МЦП радио станица у Кини", часопис Ера Јан Хуанг, 2015, свезак 8.

[17] Ченг Јингхонг, "Извоз револуције у свет - рано истраживање утицаја културне револуције у Азији, Африци и Латинској Америци", Студије модерне Кине, 2006, свезак 3.
http://www.modernchinastudies.org/cn/issues/past-issues/93-mcs-2006-issue-3/972-2012-01-05-15-35-10.html.

[18] Ханшан, "Шионг Шиангхуи и историја КПК у извозу револуције у Латинску Америку" Радио Слободна Азија
https://www.rfa.org/cantonese/features/history/china_cccp-20051117.html.

[19] Чен Шианхуи, Истина револуције – Хронологија Кине ХХ века, поглавље 52, https://china20.weebly.com/.

[20] Ченг Јингхонг, "Извоз револуције у свет: експлораторна анализа утицаја културне револуције у Азији, Африци и Латинској Америци
https://botanwang.com/articles/201703/向世界输出革命——文革在亚非拉的影响初探.html

[21] дито

[22] Ванг Хонгчи, "Кинеска помоћ Албанији", часопис Ера Јан Хуанг.

[23] Чен Чуиде, Поглавље 60, "Еволуција савременог конституциализма", Обсервер, 2007.

[24] дито - Поглавље 67.

[25] дито - Поглавље 77.

Преведено с енглеског: www.theepochtimes.com/chapter-4-exporting-revolution-2_2559971.html


Традиционална култура

Културолошке финесе које су окарактерисале Кину вековима

ТРАДИЦИОНАЛНА КИНЕСКА МЕДИЦИНА

НАЈУНЧИКОВИТИЈЕ ВЕЖБЕ ЗА ЗДРАВЉЕ У 20/21 ВЕКУ - ЧИГОНГ ЗВАН ФАЛУН ДАФА
¤ Једноставне вежбе које се могу радити у групи или индивидуално. Традиција преношена вековима с колена на колено ! ¤